Untul Pamantului
Despre Untul Pamantului
Va întrebati unde gasiti si cum recoltati untul-pamântului? Ei bine, planta creste mai ales în regiunile sudice ale tarii, la marginea padurilor, în luminisuri, pe lânga garduri verzi. Adesea prefera zonele pietroase, unde radacina sa imensa se „ascunde”, fiind foarte dificil de scos. Dupa ce reusiti sa o dezgropati se spala în apa rapid, pentru a nu pierde din substantele sale mucilaginoase (foarte vâscoase). Se foloseste cel mai adesea proaspata, pentru aplicarea direct pe piele sau pentru prepararea tincturii.
De la bun început trebuie spus ca untul-pamântului se foloseste doar extern, intern producând tulburari digestive si nervoase destul de grave. Utilizarile sale, verificate de medicina populara, va pot scapa de durerile de spate, sinuzita, pneumonie si alte forme de boala.
Îmbunatateste mobilitatea articulara
Reumatismul poate fi combatut cu ajutorul radacinii date prin razatoare. Aceasta se aplica direct pe piele, dupa care se înveleste cu o bucata de pânza curata si se lasa vreme de un sfert de ora. Articulatia tratata se va încalzi, durerea se va diminua, iar dupa câteva aplicatii se va îmbunatati mobilitatea articulara. Tratamentul se repeta zilnic, pâna la iesirea din criza.
Actiuni terapeutice: antiinflamator, rubefiant (usor iritant al tegumentului), revulsiv (amplifica fluxul sanguin în zona aplicata: tegument si tesuturile învecinate), purgativ si diuretic în cazul unei ingestii accidentale.
Indicatii terapeutice
– untul pamântului este foarte util în artroze (spondiloza cervicala, gonartroza, artroza articulatiilor mici) si guta. Prin actiunea rubefianta stimuleaza fluxul – circulator sanguin în zona articulara, diminuând durerea si ameliorând flexibilitatea. De asemenea, proprietatile antiinflamatorii contribuie la reducerea durerilor articulare.
– contracturi musculare;
– hematoame;
– contuzii;
– echimoze;
– degeraturi, cu conditia sa nu existe rani deschise.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!